Een slimme woning

Automatische gordijnen, waar moet je op letten?

door bram

Automatische gordijnen verhogen de sfeer en het comfort. Je kunt ze zelfs bedienen als je niet thuis bent. Waar moet je op letten als je je gordijnen wilt automatiseren?

Automatische gordijnen: de rail

Allereerst heb je een elektrische gordijnrail nodig. Dit is een speciale gordijnrail met een motor (die hangt verticaal in één van beide hoeken achter het gordijn). Let wel, een rail die zelf al een eigen afstandsbediening heeft lijkt het makkelijkste, maar is in de toekomst vaak niet meer aan te sluiten op een domotica-systeem. Als je kiest voor een 230V motor is het met de meeste domotica-systemen eenvoudig aan te sluiten en kan hij vaak ook al automatisch openen of sluiten door er een klein rukje aan te geven.

Automatische gordijnen: de bediening

De bediening kan simpel met Somfy, Klik aan Klik uit of Fibaro. Hier is niets mis mee, zeker niet als het alleen om het gordijn gaat. Wil je echter uit kunnen breiden, dan vormen deze systemen wel de nodige beperkingen.

Houd je van te doe-het-zelven en wil je graag continu bezig zijn met je huis en je domotica-systeem, kies dan één van bovenstaande systemen. Deze hebben veel mogelijkheden, maar houd er rekening mee dat jouw huisgenoten er geen optimaal gebruik van kunnen maken door de complexiteit en continue wijzigingen in software, apps en mogelijkheden. Deze producten vind je in tal van webshops en vergen het nodige uitzoekwerk, maar zijn betaalbaar en hebben een hoog gadget-gehalte.

Wil je een betrouwbaar systeem dat open en dicht gaat afhankelijk van of je thuis bent, afwezig bent of slaapt en daarnaast altijd handmatig te bedienen blijft, kies dan voor een professioneel systeem van KNX, Busch Free@Home, Niko Home Control of One Smart Control. Deze systemen werken niet of gedeeltelijk draadloos zoals de hierboven genoemde systemen, maar communiceren over een buskabel of zoals bij One Smart Control over de bestaande 230V bedrading. Daarnaast is het eenvoudig via de app of een schakelaar te bedienen en kun je het eindeloos uitbreiden met verlichting, rolluiken, intercom enzovoort.

Wij werken graag met het systeem van One Smart Control, omdat we dit in iedere woning kunnen toepassen, van jaren ‘20 tot moderne nieuwbouw. Het grote voordeel is dat jij niet alles ineens hoeft aan te schaffen, maar dat we kunnen starten met de verlichting of gordijnen en dit eenvoudig kunnen uitbreiden zonder dat je er nu een kabeltje voor hoeft te (laten) leggen.

One Smart Control zelf ervaren? Nu met cadeautje!
Het domotica-systeem van One Smart Control demonstreren wij graag in onze showroom. Maak nu een afspraak en ontvang gratis een Wellnessbon van de Bronsbergen!