voorbeel camera cctv Veiligheid

Waarom je camerasysteem waardeloos is

door bram

En hoe je dit weer kunt oplossen. Politie en justitie slaan op 9 oktober alarm: ondernemers moeten hun apparatuur in orde maken, zodat de pakkans omhoog kan. Waarom? Bijna de helft van de winkeliers maakt camerabeelden waarop criminelen, zoals overvallers, niet te herkennen zijn. In dit artikel delen we de meest gemaakte fouten met een camerasysteem en tips & tricks hoe je deze voorkomt. 

Onbruikbare beelden

Het nadeel van slechte camerabeelden is dat ze bijna altijd onbruikbaar zijn. Criminelen en inbrekers zijn hier uiteraard bij gebaat en doen er hun voordeel mee. De professionele overvallers bereiden zich meestal goed voor. Zij kijken naar de mate van camerabewaking, waar deze hangen en hoe ze gepositioneerd zijn. Is dit niet in orde? Dan is de kans groot dat de dader met het vergrijp wegkomt en de politie de zaak niet kan oplossen. Heb je dit wel op orde en maak je scherpe beelden? Dan is de kans op inbraak minder en vergroot je de pakkans aanzienlijk. Zorg dat je bruikbare beelden maakt, lees hier de meest voorkomende fouten en wat je eraan kunt doen:

1. Niet verplaatst in de inbreker

Wat wil je eigenlijk in de gaten houden? Wat zijn zwakke plekken van mijn pand? Verplaats je daarom eerst in een inbreker of dader. Waar kan deze makkelijk binnenkomen? Houd er rekening mee dat de meeste inbrekers ”gewoon” via de voordeur en via de achterdeur binnenkomen. Daarna wenden de meesten zich tot een raam. Kijk dus eerst waar de kans het grootst is dat iemand binnenkomt, en kijk wat je precies in de gaten wilt houden. In principe wil je altijd twee dingen: identificeren en weten wat er is gebeurd. Stel jezelf verder de vraag: mogen de bewakingscamera’s zichtbaar zijn of moeten ze onzichtbaar zijn? Houd hier weer rekening met het afschrik effect versus kans op sabotage.

2. Er is maar één deur in beeld

Inbrekers kiezen meestal een deur om binnen te komen. Het best is daarom om alle toegangsdeuren te filmen. Zo verkrijg je beeld wanneer iemand naar binnenkomt, maar ook wanneer iemand naar buiten gaat. Een inbreker kan namelijk binnenkomen via een raam maar het pand verlaten via de deur. Camera’s bij uitgangen verwacht men niet snel.

2. Verkeerde locatie

De camera’s hangen op de verkeerde locatie, waardoor de daders niet goed in beeld komen, of gedeeltes helemaal niet in beeld komen. De locatie van de camera’s is essentieel. Gebruikelijk is om bij de plaatsen waar iemand binnenkomt te identificeren en binnen in het pand vast te leggen wat er is gebeurd. De voorkeur gaat uit naar een hoek, omdat je zo een bredere hoek kunt filmen. Let bij binnenruimte’s ook op transactiepunten, mogelijke doelwitten en privéruimtes.

3. Onjuiste hoogte

Veel camera’s hangen te hoog, waardoor gezichten niet zichtbaar zijn. Vaak dragen inbrekers een hoed of cap, wat dit effect extra versterkt. Voor gezichtsherkenning dien je rekening te houden met een hoogte van ongeveer 1,6 tot 3 meter. Hang de camera niet boven de deur of raam omdat ze anders makkelijk onklaar gemaakt kunnen worden.

4. Camera is niet scherpgesteld

De camera is opgehangen en getest, maar is nooit goed scherpgesteld. Kijk en test regelmatig of de beelden scherp zijn. Tip: houd bij buitencamera’s ook rekening met regendruppels op de lens!

5. De belichting is niet in orde

Houd rekening met daglicht, nachtlicht en je binnenverlichting. Mensen en objecten kunnen op beeld namelijk veranderen in zwarte of wazige vlekken. Infraroodcamera’s zijn een goed alternatief om in het donker duidelijke beelden te maken, houd echter rekening met spiegelende objecten zoals glas en felle lampen!

6. Kwaliteit is ondermaats

Er is gekozen voor een goedkoop camerasysteem waardoor het beeld niet scherp genoeg is. Jammer, want een camera’s die scherpe beelden maken hoeven niet perse duurder te zijn! Let op het verschil tussen dag en nacht, maar let ook op weersomstandigheden voor buitencamera’s.

7. Het camerasysteem is gedateerd

Hier is de kans ook weer groot op onscherpe beelden, maar ook dat de politie de beelden niet goed kan verwerken. Kijk goed of de beelden opgeslagen worden en makkelijk aan de politie te geven zijn. Werk niet meer met ouderwetse videobanden!

8. Waardevolle spullen zijn niet in beeld

Camera’s bij de deuren dienen meestal voor identificatie. In binnenruimtes kun je met je camerasysteem vastleggen wat er is gebeurd. Vaak is er geen rekening gehouden met waardevolle spullen. Probeer daarom waardevolle spullen of producten in beeld te brengen, maar ook apparatuur zoals laptop’s, tv’s en je kassa en toonbank.

9. Wet en regelgeving

Je camerasysteem dient te voldoen aan bepaalde wet en regelgeving, ook vanuit de gemeente. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar openbare plekken filmen. Voor winkels is dat vaak lastig. Denk ook aan het filmen van personeel.

10. Geen preventieve werking

Camera’s hebben een uitstekende preventieve werking, dus maak hier gebruik van. Denk daarbij ook aan het plaatsen van stickers. Houd hierbij wel rekening met de kennis die inbrekers hebben en de kans op vandalisme.

Advies nodig?

Heb je nog vragen? Wij helpen je met het kiezen en plaatsen van het juiste systeem. Heb je al een camerasysteem maar twijfel je of alles goed zit? Neem dan ook contact op, we kunnen je dan adviseren waar verbetering mogelijk is en eventueel je huidige systeem updaten.