Een slimme woning

Domotica in een bestaand huis, kan dat zonder verbouwing?

door Kapitein Maickel

Veel mensen denken pas na over domotica als ze hun woning grondig gaan verbouwen, of als ze een nieuwbouw-woning laten realiseren. Dit is begrijpelijk, want er moest in het verleden heel wat hak- en freeswerk aan te pas komen om je woning slim te maken. Nu is dat anders.

Inmiddels zijn er volop mogelijkheden om met kleine ingrepen een woning naar de huidige moderne tijd te brengen. Ik heb het dan niet over een Philips Hue lampje of een afstandsbediening erbij, maar echt over een geïntegreerd systeem dat alles in jouw woning optimaal met elkaar laat samenwerken. Dit bespaart niet alleen energie, maar biedt ook een veilig gevoel én geeft je veel extra comfort.

Draadloos of niet?
Je zou verwachten dat we alles draadloos moeten oplossen om domotica in een oud huis te realiseren, maar dat is niet perse nodig. Het complete domoticasysteem kan namelijk over de bedrading communiceren die al in je huis ligt. Zo houd je ruimte over om je wifi en bijvoorbeeld een alarmsysteem draadloos op te lossen.

Wat gebeurt er nu precies en hoeveel rommel heb je dan?
Laat je De Slimme Jongens jouw bestaande huis slim maken, dan doen we het volgende.

 • We passen de groepenkast aan
  Zo weten we wat het energieverbruik is en zorgen we ervoor dat slimme componenten met jouw groepenkast kunnen praten over de 230V-bedrading.
  We zorgen dat de signalen gefilterd worden voor de buitenwereld en sluiten de kast aan op je internetverbinding. Deze aanpassing is in een paar uurtjes gereed en de stroom hoeft er maar kort af.
 • We vervangen bestaande schakelaars en dimmers
  We vervangen die voor een pulsschakelaar, dit is een schakelaar zoals je gewend bent, maar dan met een terugverend contact dat ervoor zorgt dat je meerdere keren kunt drukken om verschillende sferen te creëren. Bij enkele plafondlichten plaatsen we een slimme kroonsteen en de schemerlampen voorzien we van een slimme snoerdimmer.
 • We stellen alles voor je in via een app
  Als we klaar zijn, stellen we alles via een app in en leggen we jou uit hoe je alles gebruikt aanpast en instelt.

Is dat alles?
Nee, dat is niet alles. We kijken of we meer apparaten aan het slimme systeem kunnen koppelen. Denk aan een zonwering, een screen of een rolluik. Deze kunnen namelijk heel eenvoudig worden geautomatiseerd. Een voorbeeld: als het donker is, gaan je rolluiken dicht en als je de woning verlaat rolt je zonwering zich op.

Krijg ik dan net zoveel schakelaars als voorheen?
Nee, dat hoeft zeker niet. Bij iedere toegang tot een ruimte krijg je een schakelaar die alle lampen in de ruimte bedient in sferen. Sferen zijn lichtinstellingen van groepen lampen en een sfeer is bij ons altijd een werkwoord; de dingen die je doet in de ruimte. In een keuken is dit bijvoorbeeld koken, afruimen en werken. In een woonkamer is dit bijvoorbeeld dineren, borrelen, televisie kijken en lezen. Door de schakelaar bij de toegang van de ruimte te bedienen, selecteer je ineens de juiste sfeer. Hierbij kunnen alle aanwezige lampen worden gedimd in verschillende standen, zodat jij in een luxe en sfeervolle ruimte verblijft, zonder alle lichten individueel in de juiste stand te zetten. Ga je ‘s avonds naar bed, dan is een druk op een toets voldoende om de hele woning uit te zetten en bijvoorbeeld je buitenverlichting naar een lage stand te brengen. Sta je ‘s morgens op en druk je op een willekeurige toets, dan gaan de rolluiken in de hele woning vanzelf weer open en kun jij direct beginnen aan een nieuwe dag!