Domotica maakt je leven eenvoudiger, comfortabeler en je bespaart energie. Correctie: je bespaart op je energierekening maar óók bespaar je jezelf energie. Je kunt jezelf namelijk een hoop handelingen besparen en bediening gaat eenvoudig via bijvoorbeeld je smartphone. Maar wat is domotica nou precies? Domotica is het vergemakkelijken en het comfortabeler maken van wonen en leven, door het toepassen van technologie binnen je woning. De term komt uit het Latijn en is een samenvoeging van de woorden ‘domus’, wat huis betekent, en -tica wat staat voor ‘toegepaste wetenschap’. Dit laatste kennen we ook van bijvoorbeeld de termen informatica en robotica.

Verschillende niveau’s domotica

Domotica kent verschillende niveau’s; van kleine aanpassingen zoals automatische verlichting tot volledig op jouw gedrag afgestemde woningen. Hieronder worden de verschillende niveau’s kort beschreven.

Enkele intelligente objecten: hierbij zijn losse toepassingen geïnstalleerd die intelligent functioneren. Denk bijvoorbeeld aan automatische verlichting of een Sonos geluidsinstallatie.

Enkele intelligente communicerende objecten: hierbij zijn objecten met toepassingen geïnstalleerd die onderling informatie uitwisselen om zo goed mogelijk te functioneren.

Volledig communicerend: hierbij zijn interne en externe netwerken beschikbaar, de toepassingen kunnen bediend worden op afstand en er is interactie tussen de systemen.

Lerend: activiteiten en de levenstijl wordt herkent door de systemen waardoor deze perfect kan worden afgestemd op de behoefte van de gebruikers.

Reagerend: activiteiten en locaties worden voortdurend bijgehouden waardoor de systemen kunnen anticiperen op het gedrag en de behoefte.

Domotica en energie

Wanneer je het aantal elektrische apparaten in huis telt, krab je je waarschijnlijk even achter je oren. Dit wordt in de toekomst alleen maar meer. Het is daarom in het kader van duurzaamheid en energie besparen erg aan te raden om slim om te gaan met het verbruik. Een bekend probleem is de verlichting in huis. Per ongeluk de verlichting op de bovenverdieping aanlaten en daar pas vier uur later achterkomen. Ook kennen we natuurlijk de slimme energiemeters, waarbij je je verbruik goed kan managen en kan inspelen op een te hoog verbruik. Maar wat als dit nu allemaal perfect op elkaar is afgestemd en je bijna niet meer hoeft na te denken? Dit is wat domotica voor jou kan doen. Slimmer, zuiniger en comfortabeler.

Voor ieder huishouden geschikte domotica toepassingen

Tweeverdieners, gepensioneerden en starters. Voor elke groep is er wel een geschikt pakket te bedenken. Wanneer je na een drukke dag werken thuiskomt is er niets fijner dan thuiskomen in een warm huis met een muziekje aan. Of wanneer je ’s ochtends beneden komt en de koffiemachine begint al met het vermalen van de koffiebonen. Ook hebben alle huishoudens een grote baat bij het instellen van een nacht- en dagmodus. Hierbij gaat ’s nachts bijvoorbeeld automatisch de verwarming uit, het alarm aan en de apparaten op stand-by. Dit is helemaal naar wens samen te stellen zodat jij als gebruiker optimaal kunt genieten van je slimme huis.