Een slimme woning

Gas besparen? 10 slimme tips voor minder energieverbruik.

door bram

Aardgas. Eerst moeten we er allemaal aan en dan ineens moeten we er weer vanaf. Waarom zou je op gas besparen of er zelfs volledig afscheid van moeten nemen? Om meerdere redenen. In Groningen storten de nodige gebouwen in, aardgas is een fossiele brandstof en is daarmee eindig en dan hebben we het nog niet eens over klimaatveranderingen gehad.

OK, dus we moeten er vanaf. Maar hoe moet ik dan mijn huis verwarmen?
“Ja, dat is makkelijk”, zeggen de geleerden dan, “je koopt een warmtepomp en je legt wat zonnepanelen en hopsa – je bent energieneutraal”.

Maar … er zijn nog wat mensen in ons kikkerlandje die nog radiatoren hebben en daarmee niet eenvoudig naar een warmtepomp kunnen switchen. Waarom kan dat niet? Omdat een warmtepomp pas efficiënt werkt als hij een lage temperatuur maakt. Radiatoren hebben een hoge temperatuur nodig. Dan moet er dus vloerverwarming in de woning komen. “Moet ik dan mijn vloer vernieuwen?”. Ja, dat klopt. Een alternatief is convectoren, dit zijn een soort radiatoren die door middel van een ventilator de lage temperatuur geforceerd de ruimte in blazen. Hiervoor dient er wel bij iedere convector een stopcontact te zitten. “Dan moet ik dus gaan hakken en breken in mijn muur?” Ja, dat klopt.

Dit zijn de gesprekken die ik iedere dag voer met onze klanten! In iedere bestaande woning zit wel een uitdaging en zelfs bij nieuwbouw merken we dat de investering voor de warmtepomp soms een brug te ver is.

Wat kun jij nu doen om jouw woning toch zuiniger te krijgen en zo min mogelijk of geen gas meer te verbruiken?

Elektra, water en gas besparen in 10 stappen

Stap 1: Isolatie
Kijk eerst naar je isolatie. Hoe is het met je vloer, muur en dakisolatie? Is jouw dubbelglas wel zo goed als je denkt, of heb je zelfs nog enkel glas? Kijk ook naar je kozijnen, in veel gevallen hebben deze geen goede isolatiewaarde.

Stap 2: Bewust besparen
Denk aan de algemeen bekende tips: een waterbesparende douchekop, de verwarming een graadje lager, de lampen uitzetten (niets wat je niet al wist).

Stap 3: Zuinige apparaten
Hoe staat het met je elektraverbruik? Gebruik je ledverlichting, heb je zuinige apparaten in huis (bijv. droger of wasmachine)? Denk ook aan die extra koelkast in de schuur, die is vaak niet zo nieuw meer en lekt misschien wel bij de rubbers.

Stap 4: Inzicht in je verbruik
Weet je hoeveel energie je verbruikt? Je kunt dit aflezen op de afrekening van je energieleverancier, of via een app vanuit de slimme meter. En misschien heb je wel een energiemonitoringssysteem of een Toon aan de muur. Gebruik deze kennis en bespaar tot wel 10% op je energieverbruik.

Stap 5: Eigen energie
Wek zelf energie op! Zonnepanelen zijn in een jaar of 7 terug te verdienen en gaan 25 jaar mee. Er zijn zelfs zeer interessante duurzaamheidsleningen die je kunnen helpen, kijk op svn.nl voor meer info hierover.

Stap 6: Groene stroom
Gebruik je echte groene stroom van wind of zon of laat jij je afschepen met groencertificaten van waterkrachtcentrales in andere landen – of nog erger – zogenaamde groene energie uit kolencentrales waar wat dierlijk materiaal wordt bijgemengd? Jij bepaalt zelf hoe snel we stoppen met fossiele brandstoffen door het simpelweg niet te kopen!

Stap 7: Water
Kijk naar je tapwaterverbruik, is dit hoog (bijvoorbeeld een gezin met twee puberende dochters)? Dan is een zonneboiler zeker iets voor jou.

Stap 8: Gas inruilen
Kijk waar je gas kunt inruilen voor elektriciteit. Wek je genoeg op? Dan kun je elektrisch gaan koken, je tapwater elektrisch opwekken of met infraroodverwarming gaan bijverwarmen.

Stap 9: Elektrische auto
Als je nog wat extra wilt doen is misschien een elektrische auto iets voor jou. Deze laad je op met je eigen energie of met echte groene stroom. Sluit je de laadpaal aan op je slimme meter, dan kun je zelfs met dynamische energieprijzen laden (dus wanneer stroom goedkoop is/ er een overschot is).

Stap 10: Kom eens langs!
Maak een afspraak in onze showroom, dan helpen wij je een optimale keuze te maken die voor jouw specifieke behoeften het beste past.