Een slimme woning

Je huis isoleren? 5 tips voor een betere isolatie.

door Kapitein Maickel

Een slecht geïsoleerd huis kan tot wel 1400 euro per jaar extra aan energie kosten. Door je huis goed te isoleren valt hier veel winst te behalen, zowel op oudere als nieuwere huizen. Je huis isoleren loont dus. Bekijk de 5 tips die je helpen om je huis beter te isoleren en om er warmer bij te zitten.

Zelf aan de slag voor warmere voeten én een lagere energierekening

Bij je huis isoleren denk je vast dat er een aannemer langs moet komen om slecht geïsoleerde plekken in huis aan te pakken. Vaak is dit ook zo – denk aan het vervangen van enkel glas naar HR-glas of het isoleren van je schuine dak. Toch kun je zelf meer dan je denkt.

Meer bespaartips?
Kijk ook eens op onze energie-pagina.

1. Plaats tochtstrips

Ga op een koude dag eens met je handen langs de randen van de voordeur en kozijnen en voel of er veel tocht doorheen komt. Voel je veel wind? Koop dan bij de bouwmarkt een rol tochtstrips (bepaal de juiste dikte) en plak de tochtstrips op de plekken waar je de tocht voelt.
Tochtstrips zijn makkelijk en snel te plaatsen en kosten een fractie van het geld wat je jaarlijks aan extra energie kwijt bent. Afgelopen winter plaatste ik tochtstrips om de randen bij mijn voordeur en sindsdien is het echt al een stuk minder fris.

2. Pak garage of bijkeuken aan

Zit de garage of bijkeuken direct aan je huis? Ga dan eens na hoeveel wind hier ongemerkt de ruimte binnenkomt. Het isoleren van de garage of bijkeuken houdt je weliswaar een paar uur van de straat, maar door tochtstrips op kozijnen en deuren aan te brengen en door tochtborstels onder de deur aan te brengen bespaar je veel windvlagen langs je voeten.

3. Haal frisse lucht je huis binnen om het warmer te krijgen

Het klinkt tegenstrijdig, maar door je huis elke dag goed te ventileren zorg je ervoor dat je huis sneller warm wordt. Zet ventilatieroosters lekker open en zorg iedere dag voor frisse buitenlucht die je huis binnenkomt. Deze lucht is droger dan de meeste lucht in huis en een drogere lucht in huis is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht.

4. Bevestig radiatorfolie achter de verwarming

Een makkelijke tip om kou tegen te houden is door radiatorfolie achter de radiator te plakken. Radiatorfolie is reflecterend en kaatst de warmte terug naar de kamer in plaats van naar de muren.
Ook is het niet verstandig om een bank, stoel of gordijnen voor een radiator te plaatsen. Warmte van de radiator wordt hier tegengehouden – houd radiatoren zo vrij mogelijk van meubels, zodat de radiator de ruimte goed warm kan maken.

5. Vraag een offerte aan voor zonnepanelen

Zonne-energie is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Zonne-energie gebruik je voor warm water, je verwarming én voor toepassingen binnenshuis waar je normaal andere elektriciteit voor zou gebruiken. De eerste stap naar je eigen groene stroom?
Een offerte aanvragen en beslissen of het voor jouw huis slim is!

Je huis isoleren loont

Met deze tips doe je een slimme zet naar een energiebesparend en comfortabel huis. Isoleren loont, voor je portemonnee – maar ook voor je wooncomfort.