kolencentrale Lifestyle

Salderen gaat verdwijnen, tijd om in actie te komen?

door bram

Wanneer je zonnepanelen hebt is de kans groot dat je te maken hebt met ”salderen”. Wek je zelf stroom op en heb je meer opgewekt dan je nodig had? Dan lever je dit terug aan je energieleverancier. Salderen betekent dat de stroom die je terug levert aan je energieleverancier wordt verrekend met de verbruikte stroom. Daarvoor ontvang je een vergoeding. Salderen kan tot de hoeveelheid stroom die je verbruikt.

Als salderen gaat verdwijnen

Wij stelden ons de vraag of het een ramp zou zijn wanneer het salderen gaat verdwijnen. Het antwoord daarop is nee. Eigenlijk is het zelfs een zegen. Mits je vanuit een breed perspectief bekijkt en verder gaat kijken dan geld alleen. Voor je portemonnee is het op korte termijn in ieder geval geen zegen. Alles draait namelijk om geld, en we hebben nu eenmaal geld nodig om in ons dagelijks levensonderhoud te voorzien. Geld besparen door zonnepanelen te laten installeren moet niet de enige reden zijn om in actie te komen.

Waarom zou je wel in actie moeten komen?

De echte reden om in actie te komen moet namelijk zijn dat we u nu iets kunnen doen waardoor onze kinderen en de kinderen van onze kinderen ook kunnen genieten van deze fantastische planeet. Wist je bijvoorbeeld dat onze kolencentrales (die momenteel op volle toeren draaien) met een rendement van maar 46% en een uitstoot van 12% van alle CO2 in Nederland (ja ook de moderne kolencentrales) de meest vervuilende energie-opwekkers/vernietigers op aarde zijn? In veel gevallen kun je deze energie zelf duurzaam opwekken. We kunnen al veel energie opwekken met windmolens en zonneparken, het is dan ook niet nodig dat we zoveel kolencentrales in ons land hebben. Onze kolencentrales worden vooral gebruikt om onze pieken en dalen in het net op te kunnen vangen. Een windmolen of een zonnepark is nu eenmaal niet op te schakelen en een kolencentrale wel.

Vraag en aanbod

Waarom moet de vaatwasmachine aan op het moment dat de zonnepanelen al lang geen energie meer opwekken. Waarom kan de vriezer niet wat extra energie opslaan in de vorm van koude op het moment dat er betaalbare schone energie voorhanden is? Ook het opslaan van energie in een accu of in een boiler helpt om onze kolencentrales zoveel mogelijk uit te bannen. Begin daarom eens met bewust omgaan met vraag en aanbod in huis en kritisch naar jezelf te kijken.

Het begint bij jezelf

Veel winst is te behalen wanneer we zo veel mogelijk van de door ons gebruikte energie gebruiken als er volop schone energie verkrijgbaar is. Hier hebben we direct zelf invloed op. Denk daarnaast eens goed na over energiezuinige verlichting, zelf schone energie opwekken, de vaatwasser en wasmachine aanzetten als er volop energie voorhanden is, geen onnodige energie gebruiken en de rest van jouw woning slim laten schakelen. Zo kunnen we allemaal enorm helpen. Het lijkt misschien nog ver weg maar dat is het niet. Energie is praktisch gratis. Op het juiste moment gebruikt, met wat kleine aanpassingen aan jouw woning, kun ook jij 85% van jouw eigen energieverbruik benutten. Ja voor die andere 15% hebben we het net voorlopig nog even nodig, maar ook aan dat net wordt gewerkt.

Vrijblijvend advies

Voorlopig zullen zal het salderen nog wel even blijven. Mocht het zover komen dat we er afscheid van moeten gaan nemen komen er volop mogelijkheden om de door jouw opgewekte energie op te slaan en slim in te zetten. Daardoor blijft jouw energie ook schoon en betaalbaar. Weet je niet waar je moet beginnen, geen probleem, wij helpen je met een vrijblijvend advies, omdat wij het belangrijk vinden dat onze kinderen en de kinderen van onze kinderen ook kunnen genieten van dit paradijs waar we op leven!

 

Kijk ook eens naar de mogelijkheden voor een duurzaamheidslening, vaak kun je bijna voor niets geld lenen om jouw woning duurzamer te maken en dan heeft jouw portemonnee er ook nog wat aan.