Een slimme thermostaat biedt veel mogelijkheden, niet enkel en alleen het instellen van de temperatuur. De thermostaten verschillen, maar over het algemeen komen ze aardig overeen. Zo kun je het slimme thermostaat op afstand bedienen, verschillende automatische programma’s instellen, je hebt inzicht in je energieverbruik en natuurlijk automatisch geregelde temperatuur.

Slimme thermostaten in opkomst

Slechts 1 op de 9 huishoudens heeft nu een slimme thermostaat in huis. Dit is relatief weinig, maar het aantal is wel met 38% toegenomen het afgelopen jaar. Waarschijnlijk weten veel mensen niet de voordelen van een slimme thermostaat. Naast dat het makkelijk is en veel inzicht geeft in je verbruik, kun je vooral besparen met een slimme thermostaat. Het bedrag dat je kunt besparen verschilt heel erg, maar bij grote huishoudens kan het oplopen tot honderden euro’s.

Het creëren van inzicht is één van de belangrijkste dingen. Zodra je je bewust wordt van je energieverbruik, kun je kleine aanpassingen doorvoeren. Bepaalde apparaten kunnen bijvoorbeeld voor ongemerkt veel energieverbruik zorgen. Bijvoorbeeld een stofzuiger op accu, die je niet in één keer oplaadt maar constant aan het stroom hebt zodat hij altijd klaar is voor gebruik. Dergelijke activiteiten kunnen goed in kaart worden gebracht door het gebruik van een slimme thermostaat.

De slimme thermostaat in de toekomst

Dergelijke thermostaten maken een belangrijk deel uit van het ‘smart home’ concept. De temperatuur in huis bepaalt een groot deel van het comfort binnenshuis. Dus als dit op een slimme manier geregeld kan worden, dan is dit al een grote stap in de goede richting. Wanneer je een slimme thermostaat hebt kun je daar jaren mee vooruit. Het apparaat kan voorzien worden van updates, waardoor je constant meegaat met de nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Ook maakt het thermostaat deel uit van de domotica binnenshuis: communicatie en reactie maakt het dat men van optimaal comfort en gemak kan genieten.

Ook voor uw huis?

Wanneer u uw huis slim wilt laten maken, is een slimme thermostaat dus een waardevolle toevoeging. Helemaal in combinatie met andere toepassingen komt hij tot zijn recht. Kosten en het energieverbruik kunnen goed gemanaged worden. Daarnaast is het ook een slimme oplossing: voordat je ’s morgens de deur uitgaat naar je werk hoef je niet meer aan de verwarming te denken.