slimme horloge gekoppeld met domotica Een slimme woning

Toekomst van domotica

door Kapitein Maickel

Domotica gaat voor een groot deel bepalen hoe het huis van de toekomst eruit zal gaan zien. Via domotica zullen namelijk steeds meer dingen in ons huis, en dagelijks leven, geautomatiseerd worden dan we wellicht denken. De toekomst van domotica beïnvloedt ons leven in meer opzichten dan je wellicht denkt.

Huisautomatisering

Domotica is een ander woord voor huisautomatisering. Het is een samenstelling van het Latijnse woord domus (wat huis betekent) en informatica, telematica en robotica. Deze drie technische toepassingen kunnen op verschillende manieren in huis gebruikt worden om dingen te automatiseren. Nu gebeurt dit bijvoorbeeld al met slimme thermostaten die via een internetverbinding op afstand te bedienen zijn en via ingebouwde software zelf leren om zo zuinig mogelijk een woning te verwarmen. Dit is echter pas het begin van de mogelijkheden en voordelen van domotica.

Veiliger wonen

Een andere mogelijkheid waarop domotica het huis van de toekomst beter kan maken is op het gebied van veiligheid. Zo kan automatisering de beveiliging van een woning verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan deuren die vanaf afstand te bedienen zijn of een registratie wie het huis binnenkomt. Ook kan domotica in de toekomst op heel veel andere manieren de veiligheid van uw woning verbeteren. Zo kan speciale apparatuur bijvoorbeeld de medische gesteldheid van een persoon monitoren en automatisch de hulpdiensten inschakelen wanneer hiervoor een noodzaak is. Hierdoor kunnen mensen met een ziekte gewoon thuis blijven wonen zonder dat zij 24/7 toezicht nodig hebben. Dit zijn voordelen die domotica kan bieden waardoor de complete samenleving kan veranderen.

smartphone