Lifestyle

Welke LED lamp moet je kiezen? Let op deze zaken

door Kapitein Maickel

Er zijn inmiddels tal van mogelijkheden om jouw woning duurzaam te verlichten. Je kunt LED lampen zelfs zo instellen dat de verlichting tijdens The Voice of Holland meeverandert van kleur met de lichtshow van het programma. Een toffe optie die we ook wel ‘slimme verlichting’ noemen en die voor ieder huis beschikbaar is. Maar welke LED lamp moet je kiezen en hoe krijg je nu energiezuinig de juiste sfeer in jouw woning en daarbuiten tijdens dagelijks gebruik?

Kleurtemperatuur van LED lampen

Verlichting is beschikbaar in veel verschillende kleuren, van koel wit (soms zelfs blauwachtig) tot zeer warm wit (amberkleurig). In vaktermen praten we dan over kleurtemperaturen. Kleurtemperaturen zeggen veel over de lichtkleur, bijvoorbeeld alles onder de 3300K (Kelvin) is warm wit van kleur en een kleurtemperatuur van 6500K zorgt voor een lichtblauw daglicht. Werklicht in een schuurtje mag rustig 4000K zijn en als het een ruimte betreft die zelden gebruikt wordt, vinden we 6500K ook prima.

Lampen dimmen

Een veelvoorkomend probleem is dat we verwachten dat de kleurtemperatuur van LED lampen verandert als we deze dimmen. Niet bewust natuurlijk, maar de halogeen- of gloeilamp die we gewend zijn doet dat wel. Deze kun je van warm wit (3000K) dimmen naar amberkleurig (1800K).

Als we de lichtbron veranderen in een LED variant kiezen we vaak voor warm wit, echter dimt deze niet naar amberkleurig maar blijft deze warm wit. Bij dimmen verwachten we de sfeer van kaarslicht, maar de lichtkleur blijft gelijk en we hebben niet het gevoel van meer sfeer. Hopelijk ben je me nog niet kwijt na al deze technische praat over kleurtemperaturen? Gelukkig, want wat veel fabrikanten inmiddels doen is lichtbronnen ontwikkelen die meerdere leds in zich hebben met verschillende kleurtemperaturen. Hierdoor wordt de lichtbron steeds warmer van kleur als deze gedimd wordt. Dat is nog eens slim (en wij kunnen het weten). Wij kunnen je alles vertellen over de mooiste lichtbronnen, echter veranderen deze trends, kleuren en vormen steeds en is er geen goed of fout.

Hoelang gaat een LED lamp mee?

LED lampen hebben de langste levensduur van alle lampen. Het is algemeen bekend dat een LED lamp een stuk langer schijnt dan traditionele verlichting. De meeste LED lampen gaan gemiddeld 20.000 tot 50.000 branduren mee terwijl een normale gloeilamp slechts 1000 branduren werkt. Een spaarlamp werkt met zijn 7.500 branduren iets langer maar komt nog steeds niet in de buurt van de levensduur van LED lampen. Een LED lamp hoef je pas na 10 jaar te vervangen bij gemiddeld gebruik. Houd er wel rekening mee dat het regelmatig aan en uit doen van de lamp een negatieve invloed heeft op de levensduur.

Naast energiezuinig zijn de lampen ook voordelig omdat je minder snel een nieuwe lamp hoeft aan te schaffen.

Welke LED lamp moet je kiezen?

Zie jij ook door de stapel LED lampen, de juiste niet meer? Wij snappen het helemaal en je bent zeker niet de enige. Wil je een integrale fraaie oplossing en ben je wel klaar met die melkglazen lichtbronnen die er niet uit zien? Dan helpen wij je graag met een slim en zuinig alternatief dat ook perfect dimbaar is.

De Slimme Jongens helpen met het zuiniger maken van verlichting. Indien gewenst maken we zelfs een compleet nieuw energiezuinig lichtplan met stoere of juist klassieke armaturen. Er bestaat inmiddels voor iedere lamp een prachtig (dimbaar) LED-alternatief. In onze showroom laten we je graag zien wat mogelijk is om in jouw woning een sfeervolle ambiance te creëren.