Zonne energie opwekken is stap één, maar zonne energie opslaan biedt ongekend veel voordelen. Thuisaccu’s voor de opslag van zonne energie zijn volop in ontwikkeling, waardoor het gebruik van groene stroom nog interessanter wordt. Wanneer de zon een dag niet schijnt maar je nog wel genoeg energie hebt opgeslagen, kun je zelfs dan gebruik maken van groene stroom. Er zijn verschillende apparaten in ontwikkeling die ook werken met de huidige zonnepanelen en omvormers.

Zonne energie opslaan wordt mainstream

Zoals met veel revolutionaire ontwikkelingen duurt het even voordat het volledig wordt opgenomen binnen de maatschappij. De Slimme Jongens zijn er echter van overtuigd dat het opslaan van zonne energie voor eigen gebruik over enkele jaren normaal is. Elk huishouden voorziet zichzelf van stroom en heeft zonnepanelen op het dak met bijbehorende accu. Via een smart grid kan de stroom dan ook slim gedeeld worden met verschillende huishoudens in jouw woonwijk. Zo is het overschakelen naar de gewone cv-ketel straks ook niet meer nodig. Wij geloven dat nieuwe woningen over tien jaar niet eens meer gebouwd worden zoals nu, maar al volledig in lijn met slimme energienetwerken.

Huidige situatie salderingsregeling

Op dit moment hebben we in Nederland de salderingsregeling. Dit betekent dat de door u afgenomen energie bij het energiebedrijf, in vermindering wordt gebracht met de hoeveelheid energie die u heeft geleverd aan zonne-energie. Er zijn natuurlijk altijd momenten dat u niet genoeg heeft aan enkel zonne-energie, dan schakelt u over op het energienetwerk. Maar wanneer u juist een teveel aan zonne-energie heeft opgewekt, dan levert u dit terug aan het energienetwerk. Voor de consument heeft dit grote financiële voordelen, maar er zal binnenkort een einde komen aan de salderingsregeling. Het kost de overheid namelijk erg veel geld, dus het is belangrijk om zelf over de toekomst na te denken.

Door zelf zonne-energie op te slaan, kun je off-grid (zelfstandig) voor je energie zorgen. Zo ben je niet afhankelijk van de overheid en energiemaatschappijen. De energie die je opwekt wordt opgeslagen in de accu, die je vervolgens ook ’s avonds en op bewolkte dagen kunt gebruiken. De Slimme Jongens denken graag met u mee over uw huis van de toekomst en over hoe u slim met energie kunt omgaan.