Zonnecellen bestaan al tientallen jaren, maar ze worden pas enkele jaren op de huidige manier gebruikt. In 1883 werd de eerste zonnecel ontwikkeld, deze bestond toen uit selenium en een dunne laag goud. Echter viel hier weinig rendement mee te behalen en werd de cel als niet meer dan een concept gezien. De zonnecellen die wij kennen, is begin jaren veertig ontwikkeld. In eerste instantie was deze bedoeld voor de ruimtevaart, voor toepassingen op de aarde was het rendement te klein. Naarmate er meer onderzoek kwam en de ontwikkelingen snel gingen, werden de zonnecellen zo krachtig dat we het konden gaan gebruiken om stroom op te wekken.

Zonnepanelen met zonnecellen

Een zonnepaneel is in feite niets meer dan een grote verzameling aan cellen. De wetenschappelijke benaming is ‘photovoltaic cel’, afgekort tot PV. De benaming PV komt vaak voor in combinatie met zonnepanelen en zonnecellen. Dit staat voor de werking van deze zonnecel; de cel heeft twee kanten, doordat het zonlicht één kant van de cel raakt ontstaat er wrijving, deze wrijving wordt opgevangen binnen het zonnepaneel en deze wordt omgezet in stoom. De wrijving die ontstaat is maar laag, hierom is een zonnepaneel opgebouwd uit verschillende series van zonnecellen. Hoe meer zonnepanelen, hoe meer cellen, dus: meer stroom!

Materiaal zonnecellen

Zonnecellen voor de consument worden altijd van silicium. Hiervan zijn meerdere soorten beschikbaar in verschillende prijsklassen. Het verschil zit hem vooral in de prestaties en het aantal rendabele cellen. Ook in het geval van zonnepanelen geldt dus vaak: goedkoop is duurkoop. De Slimme Jongens adviseren altijd de juiste soort zonnepanelen passend bij uw wensen. In sommige gevallen zijn goedkopere zonnepanelen namelijk wel de juiste keuze, dit is volledig afhankelijk van het geschatte gebruik.

Duurzaam en groen

Fossiele brandstoffen raken langzaam op en hebben daarnaast veel nadelige bijzaken voor het milieu. Investeren in zonnepanelen met zonnecellen is daarom letterlijk een investering in de toekomst. Naast dat u het eenvoudig terugverdient, geeft het ook een fijn gevoel om iets ten goede bij te dragen aan het milieu. Een slim huis begint wat ons betreft met groene stroom, De Slimme Jongens vertellen u er graag alles over.