Zonnecollectoren verschillen van de zonnepanelen die we allemaal kennen. Veel mensen weten niet wat nou precies het verschil is en waarom zonnecollectoren in sommige gevallen een grote uitkomst bieden. Het grote verschil is dat zonnecollectoren zonlicht omzetten in warmte, deze gewonnen warmte wordt afgevoerd via een metalen medium in de zonnecollector. Met de gewonnen warmte kan men vervolgens de woning verwarmen en genieten van warm water. Het gebruik van zonnecollectoren vermindert daarom drastisch de stookkosten van woningen en daarmee CO2 uitstoot. Zonnecollectoren worden dus niet gebruikt om stroom op te wekken, maar om de verwarming te verwarmen en ervoor te zorgen dat er warm water uit de kraan komt.

Zonnecollectoren en zonneboilers

Een zonneboiler (ook wel warmteboiler genoemd) vormt samen met de zonnecollectoren op het dak een volledig systeem. In de zonneboiler wordt de warmte opgevangen en bewaard waardoor er altijd een voorraad warmte beschikbaar is voor het huis. Wanneer er niet meer genoeg warmte vanuit de zonnecollectoren beschikbaar is, springt de CV ketel bij. Dit systeem kan ervoor zorgen dat u 70% minder gas gebruikt voor verwarming van de woning en warm water. Zuinig en slim!

Energiezuinig en milieuvriendelijk

Dagelijks gebruiken we meer energie in huis voor water en verwarming, dan voor bijvoorbeeld licht en andere elektriciteit. Daarom is een dergelijk systeem ook een heel milieuvriendelijke keuze, omdat men normaal de hele dag door stookt en gas verbruikt. Een zonnecollector kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden; binnenshuis, maar ook een buitenzwembad kan verwarmd worden met een speciaal daarvoor geplaatste zonneboiler. Het kost normaal ontzettend veel energie om een buitenzwembad goed op temperatuur de laten komen. Dit systeem biedt de uitkomst.

Plaatsing en hoek

Het is zeer belangrijk dat het systeem strategisch wordt geplaatst. De stand van de zon speelt hierbij een belangrijke rol, omdat er gedurende de dag genoeg zonlicht moet worden opgevangen. De Slimme Jongens kunnen dit samen met u bekijken en bepalen. Zo behaalt u straks maximaal rendement!